0Välkommen till BaraBonus.se’s bingosektion

Du har nu kommit fram till vår sektion av olika typer av bingo bonusar. Du hittar såväl gratis bonusar utan insättning, stora insättningsbonus och mycket mer här. Allt handlar såklart om bingo. Vi har även jobbat fram en hel del exklusiva bonusar, i många fall hittar du alltså bonusar här som du inte hittar någon annanstans.

 

Bingo på nätet

Alla människor i Sverige har nog någonsin spelat bingolotto. Det är också många människor som köper trisslotter dagligen. Vad dessa människor inte vet är att bingo även finns på nätet. Det är många fördelar att spela bingo på nätet istället för att t.ex. köpa lotter på stan. När man spelar bingo på nätet finns det många spel att välja mellan. Det är också skönt att kunna sitta hemma i soffan och spela bingo istället för att ränna på stan. Då kanske du tror att spela bingo på nätet är osocialt. Det är dock fel. Nästan alla bingon har communityn och chattar när man spelar bingo. Där snackar alla spelarna med varandra och även bingo tjejen. Det brukar alltid vara en trevlig stämning och man lär känna andra spelare snabbt. Det bästa argumentet till att spela bingo på internet är dock alla bonusar. Du får bingo välkomst bonus när du öppnar konto hos nästan alla bingon. Dessutom får du lojalitetsbonusar när du spelar på bingot. Du får alltså gratis bingo rundor och extra pengar på kontot.

Historia

Bingo är en typ av spel där man hela tiden drar helt slumpmässiga siffror. Samtidigt som detta görs ska alla deltagande spelare markera de dragna numren på sina förtryckta spelbrickor. Om man lyckas med att få slumpmässiga nummer som tillsammans genererar ett visst mönster ska spelaren ropa ut ”Bingo!” för att signalera att man har vunnit. Bingon startades för allra första gången i Sverige av idrottsklubben Gunnartorps IF som höll den första bingoomgången redan under hösten 1961. I dagsläget har spelet växt något enormt och det finns mer än 100 bingohallar utspridda över hela Sverige. Alla dessa bingohallar drivs av helt ideella föreningar som förmånstagare och dessa brukar i sin tur drivas av serviceföretag bestående av flera andra föreningar eller enskilda näringsidkare. Många av de inblandade föreningarna bedriver också olika typer av idrotter och ett av de viktigaste kriterium är att föreningen har en tillräckligt omfattande ungdomsverksamhet. Ett annat mycket viktigt kriterium är att medlemmarna måste vara mellan 7 och 20 år för att kunna räknas som deltagare i ungdomsverksamhet.

För att kunna få bedriva olika spel som bland annat bingo krävs det att man har fått ett godkänt lotteritillstånd. Detta tillstånd utfärdas alltid av länsstyrelsen som dessutom kontrollerar och beslutar vilka föreningar som får vara förmånstagare samt godkänner alla avtal mellan alla deltagande föreningar och liknande. Varje år delar bingohallarna tillsammans ut hundratals miljoner kronor som går direkt till det lokala föreningslivet. Sedan den allra första spelomgången 1960 har man beräknat att bingoverksamheten genererat över 10 miljarder kronor i nettobehållning. En stor del av dessa pengar har dessutom bidragit till att olika lokala föreningar lyckats överleva trots en annars mycket tuff ekonomi. Eftersom att bidragen från staten har minskat samt att man också försökt öka besparingen i stat, landsting och kommuner så har pengarna som bingoverksamheten genererat blivit allt viktigare för att kunna hålla föreningslivet igång.

Upplägg

Den högsta kontantvinsten man kan vinna i bingo är ett på förhand utvalt basbelopp. Detta brukar dock ökas under speciella arrangemang som till exempel riksbingo. När det är dags för riksbingo så spelar man i flera olika hallar över hela Sverige men i samma spel. Vinsten under riksbingo kan uppgå till omkring 100.000 kronor.

Förutom den traditionella typen av bingospel så finns det också en rad olika värdeautomater utplacerade i de allra flesta bingohallar. Dessa värdeautomater är utplacerade i samband med Svenska Spel vilket innebär att kontrollen på dessa automater är lika bra som på själva bingospelet i sig. Den traditionella modellen av bingon är fortfarande den som står för den största delen av den totala omsättningen. I hela landet finns det lite mer än en halv miljon människor som regelbundet spelar bingo. I England och USA är den siffran enormt mycket högre. I de båda länderna finns det stora bingohallar som kan rymma flera tusentals personer.

Olika Varianter

Förutom den klassiska och mest populära typen av bingo finns det också mängder av andra typer som utvecklats ur den ursprungliga modellen. En mycket populär variant av den traditionella bingon är den så kallade ”Gåbingon”. Gåbingon fungerar i princip som ett vanligt spelupplägg med den enda skillnaden att man går runt och läser på olika skyltar där slumpmässiga nummer finns uppskrivna. Hela vitsen med den här varianten av bingo är att kunna främja motion och utevistelse i naturen samtidigt som man drar in pengar med själva spelet. Gåbingon anordnades för allra första gången av Korpen Timrå under början av 1969. Korpen är som du säkert känner till ett idrottsförbund för korporationsidrott i hela Sverige. Förbundet har funnits sedan 1945 och har dessutom valts in i Riksidrottsförbundet under 1976. Från början hette förbundet Svenska Korporationsidrottsförbundet men detta förändrade man under 1989 till Korpen Svenska Motionsidrottsförbundet som det heter än idag.

En annan variant som du säkert har hört talas om är bilbingon. Bilbingo är en annan variant på bingo som man spelar med sin egen bil. Bilarna står parkerade på parkeringsplatser och istället för att ropa ut ett nummer så får den person som får bingo på sin spelplan tuta. Bingopersonalen börjar då att söka upp den bil som vinnaren sitter i för att kunna kontrollera att vinstplanen stämmer.

Självklart har även bingon lyckats ta sig till internet precis som många andra typer av spel som inkluderar pengar och vinster. Onlinebingon brukar för det mesta fungera precis som vanligt traditionell bingo där vinsten är beroende av hur många bingobrickor spelaren har köpt. Vinsten är också beroende av hur många brickor som är med i spelet totalt. Om en spelare lyckas med att få bingo får spelaren en total vinst som består av ett på förhand bestämt penningbelopp. Vinstsumman sätts direkt in på spelarens bingokonto för att sedan kunna tas ut eller för att kunna återinvesteras i en annan spelrunda. Internet-bingon ger en mycket större tillgänglighet så att fler spelare ska kunna delta. När man spelar online så kan alla spelarna också chatta med varandra för att kunna diskutera kring spelet eller bara andra vardagliga saker. En av anledningarna till att man ofta erbjuder en gemensam chattruta i samband med bingospel är för att kunna främja känslan av en gemenskap och för att kunna bibehålla en god stämning och ton mellan bingospelarna. Många av de sidor som erbjuder chatt i samband med själva spelet har också så kallade moderatorer anställda för att kunna hålla ordning i chatten så att det inte förekommer några hot, påhopp eller andra otrevligheter. Priserna för online-bingo ligger på omkring 10-20 kronor per spel och med ett spel menar man en hel bingorunda.

En annan lite mer udda variant av bingo är den så kallade kobingon. Kobingon brukar man oftast se på marknader eller andra liknande större evenemang. Spelplanen brukar utgöras av en stor åker eller en annan typ av stor yta som man har delat upp i olika rutor. Spelarna får sedan satsa pengar på ett visst antal rutor och när detta är klart släpper man ut en ko som får gå runt på spelplanen. Kon går sedan runt bland alla de olika rutorna och betar och när det är dags för kon att släppa ut all den mat den hunnit äta är det dags för spelarna att hoppas att resultatet träffar just den rutan de själva har satsat pengar på. Någonting som är strängt förbjudet under hela bingorundan är att på något sätt påverka hur kon kommer att agera som till exempel att försöka skrämma eller locka den till en viss ruta. Under den här typen av bingo brukar arrangörerna försöka hitta en så kallad sinko. En sinko är en ko som har slutat helt med att ge mjölk eftersom att den går runt och väntar på att det ska bli dags för nästa kalv. En sådan ko äter inte alls lika mycket som de kor som ger mjölk vilket i sin tur innebär att spänningen och underhållningen varar lite längre än vad den hade gjort med en mjölkgivande ko.

Det finns också en annan lite mer renlig och stillsammare bingo än den ovanstående kobingon som heter poesibingo. I poesibingo har man istället ord i bingobrickans olika rutor. Sedan ska en eller flera olika scenpoeter börja läsa sina dikter och texter medan alla deltagare sitter och kryssar i de ord de hör under läsningens gång. Precis som i den vanliga bingon vinner man även den här typen genom att man får flera olika ord till exempel diagonalt eller horisontellt.

Regler och kontroller

Bingo är ett mycket hårt kontrollerat spel. Dessa kontroller som genomförs med jämna mellanrum utförs alltid av antingen länsstyrelsen eller av lotteriinspektionen. Deras huvudsakliga uppgift är att se till att allting kring bingospelandet sköts på ett korrekt sätt. Detta innebär att de kontinuerligt måste kontrollera såväl utrustning som arrangörer. Bingospelet är som tidigare nämnt helt styrt av datorer som slumpmässiga genererar fram de nummer som ska användas i spelet. Alla nummer som slumpgeneratorn tar fram lagras i en egen databas i den dator som används. Detta innebär också att länsstyrelsen eller lotteriinspektionen måste undersöka även den för att kunna se så att allt har gått rätt till. Även tillverkningen av bingobrickor är väldigt hårt kontrollerat. De brickor som används är tryckta av ett fåtal tryckerier som fått ett speciellt godkännande för just detta. När alla brickor är färdiga för att användas sak de först registreras så att man kan se var varje bricka har tagit vägen.

SVEBICO

Svebico som är Sveriges Bingoarrangörers Centralorganisation grundades 1980 och och representerar idag omkring 80% av Sveriges alla bingohallar. Svebico är också en av de remissinstanser som finns i olika utredningar. Av den anledningen samarbetar också Svebico med olika myndigheter och andra organisationer som till exempel Riksidrottsförbundet.

Svebico arbetar också aktivt för att kunna fortsätta att ge bingospelet lika gynnsamma förutsättningar som det hittils har haft. De arbetar också med att öka folkrörelsens del av den totala spelverksamheten. De anordnar också en hel del utbildningar på alla möjliga olika nivåer för att kunna hjälpa bingoarrangörerna att hålla sin kunskap på topp. Det huvudsakliga skälet till att man har startat Svebico är helt enkelt för att kunna fortsätta se till att bingoverksamheten sköts på ett seriöst och professionellt sätt.